Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP)
Her çocuk özeldir ve işitme ve konuşma bozuklukları olan çocuklarda ihtiyaçlarının giderilmesi tamamen bireyselleştirilmiş destek seanlarıyla sağlanabilir. Yapılan özel plan dahilindeki eğitimlerle de çocukların daha etkin ve yetkin olmaları sağlanır. Bunun için öncelikli olarak çocuğun zayıf ve güçlü yönleri taranır. Ardından ise, çocuk için en iyi eğitim planı hazırlanır ve plan dahilinde çalışmalar yapılarak, güçlü yönlerinin geliştirilmesi, zayıf yönlerin ise, yönetilebilir kılınması hedeflenir. Bu şekilde çocuğun yaşamın doğal akışı içine karışması ve yaşayacağı zorlukların en aza indirilmesi sağlanır.
Gecikmiş Dil ve Konuşma
Çocukluk çağında işitme normalse konuşma doğal akışında başlar. Agularla başlayan bebekler giderek doğal akışında konuşur, ancak bazen çeşitli nedenlerle konuşma gecikir ve sorun yaratır. Bu durumda konuşmayı destekleyici programlarla çocuğa destek olmak gerekir.
Artikülasyon Terapi Programı
Kekemelik Terapi Programı
Kekemeliğin ortaya çıkışı dilin gramer kurallarının edinildiği 3-5 yaş arasında hemen hemen çoğu çocukta gözlenmekte ve daha sonraki yıllarda 100 çocuktan birinde kalıcı hale gelmektedir. Yapılan araştırmalar kekemeliğin erkeklerde kızlardan 3 kat daha fazla gözlendiğini göstermektedir. Kekemeliğin tedavisi ile ilgili yöntemler kekemeliğin tespit edildiği yaşa göre farklılık göstermektedir.
Okul öncesi dönem ve yetişkinlik dönemi terapi uygulamaları birbirinden farklıdır. Sanılanın aksine okul çağı öncesinde probleme ilişkin uygun müdahele programı uygulandığı taktirde kronik kekemeliğin oluşması engellenebilmektedir. Ergenlik ve yetişkinlik döneminde ise farklı teorilere dayandırılan terapi programları uygulanmaktadır. Uygulanan terapiler, bireye konuşma akıcılığını bilinçli farkındalıkla kontrol etmeyi ve bireyin farklı ortamlarda ve durumlarda, farklı bireylerle konuşurken akıcılığını sürdürmesini amaçlar. Akıcılık bozukluğu şikâyeti olan birey dil ve konuşma bozuklukları uzmanlarımız tarafından değerlendirilerek, değerlendirmeler doğrultusunda problemin şiddeti ve özellikleri tespit edilir. Edinilen bilgiler ışığında bireyin ihtiyaçlarına uygun terapi programı düzenlenir.
Kekemelikte aileye öneriler
Yapılmaması gerekenler:
- Çocuğun akıcı olmayan konuşmasına dikkat çekmeyin ve eleştirmeyin.
- Çocuğunuz ya da kendiniz için üzülmeyin.
- Yapması gerekenler ile ilgili karar vermeyin.
- Beceriksiz ya da sakar olduğundan dolayı eleştirmeyin.
- Grup oyununu beceremiyor diye şikâyet etmeyin.
- Yetersiz konuşmasının üstesinden gelmeni diğer yollardan başarı kazanmasına bağlamayın.
Yapılması gerekenler:
- Konuşmasını olduğu gibi kabul edin.
- Size bir şey söylemeye çalışırken dikkatinizi ona verin.
- Onu söyleyeceği şeyin sonuna kadar dinleyin ve sözünü kesmeyin.
- İhtiyacı olan sözcük haznesini geliştirmesine yardımcı olun.
- Onu sevdiğinizi bilsin.
- Başka insanların çocuğunuzu eleştirmesine izin vermeyin.
Ses Terapi Programı
Ses bozukluklukları sıklıkla sesini profesyonel kullanan kişilerde (tiyatro ve ses sanatçısı, öğretmen, imam, pazarcı gibi) gözlenir. Sesinizin kalitesinde herhangi bir soğuk algınlığı veya alerjiye bağlı olmaksızın normalden farklılaşma, konuşurken rahatsızlık ve ağrı şikayetleriniz 2 haftadan uzun süredir devam ediyor ise bir KBB hekimine muayene olmalısınız. Ses terapisi gerektiren bozukluklarda sesin etkili, verimli ve doğru kullanımını hedefleyen ve ses kalitesini artırmayı amaçlayan kişiye özgü programlar uygulanır.