Rehabilitatif Değerlendirme
İşitme kayıplı bir çocuğu dil ve kronolojik yaşı arasında farkın olması muhtemel olmasından dolayı çocuğun sadece kronolojik yaşına bakılarak eğitim programı uygulanması doğru değildir. Bu nedenle çocuğun işitsel algı, konuşma ve dil başta olmak üzere tüm gelişim alanlarına yönelik bilgi sahibi olunmalı ve eğitsel olarak çocuğun yeterlilikleri, eksiklikleri ve gereksinimleri rehabilitatif açıdan değerlendirilerek çocuğa en uygun rehabilitasyon programı hazırlanıp uygulanmalıdır.
Yapılan bu rehabilitatif değerlendirme ile çocuğun zayıf ve güçlü yönleri taranır ardından çocuk için en iyi eğitim planı hazırlanır ve plan dahilinde çalışmalar yapılarak güçlü yönlerinin geliştirilmesi, zayıf yönlerinin yönetilebilir kılınması hedeflenir. Bu açığı kapatmak için her çocuk özelinde doğru kararlar almak oldukça önemlidir. Değerlendirme sonucuna göre bütünsel bir bakış açısıyla bireyin hangi programa uygun olduğu tespit edilip bu programın hangi alanlarında destekleneceği ve bu alanlara yönelik hedefleri de belirlenir. Aileyi de devreye alarak işitme temelli uzun bir süreç başlar.
Odyomed’de çocukların gelişimleri kişiye özel olarak belirlenen periyotlarla tekrar değerlendirilerek hedefleri gözden geçirilir ve gelinen nokta aile ile paylaşılır. Geliştirilen bu özellikler grup terapilerinde sonra özel eğitim anaokulunda denenir ve geliştirilir. Amaç ilkokula akranları ile başlayabilmektir.
Odyomed’de her çocuk özeldir ve işitme ve konuşma bozuklukları olan çocuklarda ihtiyaçlarının giderilmesi tamamen bireyselleştirilmiş destek seanslarıyla sağlanabilir. Odyomed’in bu konudaki temel yaklaşımı yılların getirdiği birikimle çok gelişmiştir. Amacımız; çocuğun yaşamın doğal akışına karışması ve yaşayacağı zorlukların en aza indirilmesini sağlamaktır.