Çocuklarda Gizli Kalan İşitme Kayıpları

  • Tarih: 2 Mart 2023

Yenidoğan tarama programları dahilinde ülkemizde de, dünyaya gelen her bebeğe yeni doğan işitme tarama testi yapılarak, doğumsal işitme kaybı olan bebekler, erken teşhisle tanılanmaktadır. Ancak bazı özel durumlarda çocuklarda işitme kaybı gizli kalabilmektedir.

Hangi hastalıklar çocuklarda işitme kaybına neden olabilir?    

Bebek doğmadan annenin geçirdiği kimi enfeksiyonlar; herpes, kızamıkçık, toksoplazma veya bebeğin dünyaya gelmesinin ardından görülen menenjit, suçiçeği, kabakulak gibi hastalıklar, kulakta sıvı birikmesi, ailesel geçişli faktörler çocuklarda gizli kalan işitme kayıplarına sebep olabilmektedir. En çok da orta kulak enfeksiyonlarıyla oluşan kulakta sıvı birikmesi ve bu sıvın uzun süre kalması, kulak zarında incelmeye bu da ilerleyen yaşlarda kalıcı işitme kayıplarına sebep olabilir.

Gizli Kalan İşitme Kayıpları Nasıl fark edilir?

İşitme kaybı çocuklarda, dikkatle takip edildiğinde, kolayca fark edilebilir belirtileri ortaya koyar. Örneğin çocuğun yüksek sesle televizyon seyretmesi, kendisine seslenildiğinde, kapı veya telefon çaldığında tepki vermemesi, günlük konuşmalar sırasında söylenenleri anlamayıp, tekrar edilmesini istemesi, okul başarısındaki performans düşüklüğü, okul dönüşü yorgunluk ve gerginlik durumları, içe kapanıklık hali; “işitme kaybı” yönünden kuşku uyandırmalıdır.

Çocuklarda işitme kaybının tanılanması, tedavisi ve rehabilite edilmesi neden önemli?

Hayatı boyunca iletişim kuracağı, yeni bilgileri kavrayacağı konuşma dilini öğrenme evresinde olan çocuklardaki yüzde 30 düzeyindeki işitme kaybı, günlük yaşamda konuşulan kelimelerin yüzde 40’a kadar anlaşılamamasına sebep olur. Yüzde 40 seviyelerinde işitme kaybı olan bir çocuk ise konuşmaların yarısını anlamayabilir. Bu durum uzadıkça dil gelişimi gecikir, kelime sayısı olması gereken düzeye ulaşamaz. Tüm bu unsurlar çocuğun dünyası için olumsuz etkenlerdir. Okul başarısı düşer, arkadaşlarından uzaklaşır, kendilerini ifade edememelerine bağlı olarak agresif tavırlar gelişir. Çocuk her yönden arkadaşlarının gerisinde kalır.

Çocuklarda şu durumlara işitme sağlığı yönünden dikkat

Yenidoğan işitme tarama testlerinden geçen fakat; yenidoğan sarılığı öyküsü olan ya da 1,5 kilogramdan daha düşük ağırlıklarda dünyaya gelen, toksik etkiye sahip antibiyotiklerin kullanılmış olabileceği, kafa travması yaşamış bebekler, ailede genetik işitme kaybı hikayesi olan birinci derece akrabalara sahip çocuklar, kabakulak veya menenjit geçirmiş tüm çocuklar, işitme sağlığı yönünden izlenmelidir.  

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?