Down Sendromlu Çocukların İşitme Kaybı Rehabilitasyonu

  • Tarih: 12 Şubat 2023

Trizomi 21, ya da yaygın ve çok bilinen adıyla Down Sendromu, binde 1 görülebilen, doğumsal bir anomali. +1 fark bu çocukları, çok daha özenle korumayı, rehabilite etmeyi zorunlu kılıyor. Anomalinin oluşturduğu orta ve ileri derecedeki entelektüel zayıflıklar yanında, mental geriliğe eşlik edebilecek işitme kayıplarının erken tanısı ve müdahalesi bu yüzden çok önemli. Kulak Burun Boğaz uzmanlarının bu yöndeki bilgilendirmeleri, yaklaşımları dikkatle takip edilerek, harfiyen uyulmalı.

Down sendromlu çocuklarda dil gelişimini olumsuz yönde etkileyecek orta kulak sorunları ve işitme kayıplarının erken tanı ve müdahalesi işte bu yüzden daha da önemli. Zira mental geriliğe ek, işitme kaybı, entelektüel gelişim için tolere edilemeyecek bir durum. Sosyal gelişim için daha da yıkıcı.

Down sendromlu çocukların ortalama yüzde 50’sinde işitme kayıpları görülebiliyor. Çoğunlukla da işitme kaybının tipi; İletim tipi işitmek kayıpları. Bu nedenle KBB hekimleri tarafından değerlendirilen Down Sendromlu çocuklara önce işitme değerlendirme gerek duyulursa kapsamlı işitme değerlendirme yapılıyor. Bu doğrultuda akustik empendans, otoakustik emisyon, uyarılmış işitsel beyin sapı potansiyelleri ve uygun hastalarda saf ses odyogram yapılarak, işitme kaybına özel, uygulanacak program ve cihazlandırma seçenekleri oluşturuluyor. Down Sendromlu çocukların yüzde 70’inde ise iletim tipi işitme kaybı görülürken, yüzde 3’ünde total işitme kayıpları da yakalanabiliyor.

Down Sendromlu çocukların özel durumları sebebiyle işitme ve konuşma rehabilitasyonları çok daha önem taşıyor. 34 yıllık deneyimiyle, özel rehabilitasyon ve eğitim programlarıyla Odyomed Bursa İşitme ve Konuşma Merkezi eğitim uzmanları her sorunuzu yanıtlamaya hazır.

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?