Çocuğunuzda işitme kaybı sonradan geliştiyse, bu durumu nasıl fark edebilirisiniz?

  • Tarih: 1 Nisan 2023

Ülkemizde yeni doğan tüm bebekler, doğumu takip eden 48 saatin ardından işitme tarama testinden geçirilmektedir. İşitme tarama testinin birincisinden çıkamayan bebekler için yeniden işitme tarama testleri yapılır. Dolayısıyla işitmede sorun olup olmadığı yaşamın ilk günlerinde objektif testlerle sorgulanır.

Ancak çok özel durumlarda; örneğin konuşmayı öğrenmiş hatta anaokuluna ya da ilk okula başlamış çocuklarda; orta veya iç kulağa bağlı bazı hastalıklar ya da daha genel enfeksiyonlar veya travmaların ardından işitme kayıpları oluşabilmektedir.

Çocuklarda işitme kaybı nasıl anlaşılır?

İşitme bir bireyin, öğrenmesinde, mental gelişiminde, sosyalleşmesinde, kariyer oluşturma ve yaşam yolculuğunun her aşamasında, en önemli duyulardan biridir. Hayat boyu iletişim kurabilmenin olmazsa olmazıdır. Çünkü insan duyarak ve konuşarak iletişime geçer. İşitme kayıpları ve sorunları başta konuşma bozuklukları olmak üzere, birbiriyle ilintili çok sayıda komplike ve yıkıcı sonuçlara yol açabilir.

İşte bu nedenle ebeveynlerin çocuklarında sonradan gelişebilen işitme kayıplarını ivedilikle fark etmesi fazlasıyla değerlidir.

  • Her çocuğun gelişimi kendine özel olsa da yaşıtlarıyla benzerler taşır!

Çocukların gelişim hızları gibi konuşmaya başlama eğilimleri de farklılık gösterebilir. Konuşmaya bütünlük ve sürat kazandırmak, daha çok kelime kullanmak, daha uzun cümleler kurmak bu kapsamda değerlendirilir. Fakat çocuğun okul öncesi eğitimde ya da ilkokulda yaşıtlarına göre geride kalması, sözcük ve cümleleri hemen söyleyememesi, zaman kaybetmeden uzman görüşü ile irdelenmeye ihtiyaç duyar.

  • Birden fazla kişinin konuştuğu ortamlarda veya yumuşak seslerde sorun yaşamak!

İnsan kulağı sesleri ayırt etmeye, çoklu uyaran ve seslerin ya da müziğin bulunduğu ortamlarda her sesi tanımaya odaklıdır. Mesela 2-3 kişinin aynı anda konuştuğu bir ortamda her insan konuşma sesinin yüksekliğine bağlı olarak, duymak ve anlamak istediği sese odaklanabilir. Hatta aynı anda konuşan 2-3 kişinin söylediklerini, aynı anda duyabilir, anlayabilir. Şayet bir çocuk örneğin okulda veya ailede birden çok kişi konuşurken bir sesi duymakta zorluk yaşıyor, hızlı konuşmalarda sesleri yakalayamıyorsa, yumuşak sesleri işitmekte sorun yaşıyor, bu da okuldaki başarısına yansıyorsa, vakit kaybetmeden bir uzman görüşü ile değerlendirilmelidir. Odyomed İşitme ve Konuşma Merkezi’nde bu çocuklara özel programlar bulunmaktadır. Merak ettiklerinizi linke tıklayarak, öğrenebilirisiniz. https://odyomed.com/hizmetlerimiz/odyomed-erken-mudahale-tedavi-programi/

  • “Anlamadım, tekrar eder misin, duyamadım yeniden söyler misin” istekleri varsa!

Merak ve keşfetme duygusu çocukları cesur kılar. Bir çocuk karşısındaki veya çevresindeki konuşulanları anlamak ve bilmek ister. Bir konuşmayı anlayamadığında veya duyamadığında, karşısındakinin tekrar etmesini isteyebilir.

  • Hırçınlık, keyifsizlik, çekingenlik, yılgınlık, öz güven eksikliği güçlü işaretler olabilir!

İşitme, fazlasıyla enerjiye ihtiyaç duyar. İşitme kaybı olan çocukların okul sonrası yılgın, yorgun halleri bu gerçeğin sonucudur. İşitme sorunu yaşayan çocukların, konuşulanları anlayamamalarından kaynaklanan mahcup halleri vardır. Bu durumu tanımadıkları insanlara daha çok yansıtırlar. Sessiz veya çekinden olabilirler. Bu özgüvenlerine de yansıyabilir. Kimi çocuklarda ise işitme kaybına bağlı olarak, çevrelerindeki konuşulanları anlayamamaları veya onlarla iletişime geçenlerin yüksek sesle hatta bağırarak konuşmaları hırçın özelliklerin ortaya çıkmasına da sebep olabilir. Sağlıklı iletişim kuramamak onları öfkeli kılabilir.

İşitme kaybının ya da sorununun, erken tanısı bir çocuğun hayatında büyük önem taşır. Lütfen çocuklarınızı zaman zaman, verdikleri farklı belirtilerle sorgulamayı, gerektiğinde hiç çekinmeden bir uzman görüşü almayı ihmal etmeyin. Konuşma kayıplarının nasıl oluştuğunu merak ediyorsanız, linke tıklayarak özel olarak hazırlanmış animasyondan detaylı bilgiler alabilirisiniz https://www.youtube.com/watch?v=cJBjIEUbaeM

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?