Çocuğunuzun İşitme Kaybını Anlayabilir misiniz?

  • Tarih: 18 Mart 2023

Her çocuk “nasıl duyarsa öyle konuşur” Bu kural insanoğlunun varoluş tarihi boyunca hiç değişmemiştir. İnsan, duyularıyla vardır. Duyularıyla öğrenip, duyularıyla gelişir, duyularıyla sosyalleşir.  İşte bu nedenle işitme kaybının erken dönemde fark edilmesi, belirtilerinin iyi algılanması, anlaşılması fazlasıyla önemlidir! Yeni doğan bir bebek, çevresindeki tüm sesleri, konuşmaları, farklı ritim ve melodileri hızla tanıma ve kayda alma eğilimindedir. Bu eğilim 2. ve 6. Aylar arasında tepki vermeye dönüşür. Bebeklerle konuşurken, onlara ninni vb sesli, müzikli uyaranlar gönderirken, onlar da agulayarak karşılık verir. Fark edilmeyen veya geç tedavi / rehabilite edilen işitme kayıpları ya da sorunları işte bu nedenlerle son derece önemlidir. En başta da söylediğimiz gibi; çocuklar nasıl duyarsa öyle konuşurlar!

İşitme kaybı veya sorunu olan daha konuşmayı, dilini öğrenmemiş bir çocuk için işitme kayıplarının geleceğe dönük sarsıcı etkileri vardır. Başta okul hayatı, kariyeri, yaşam öyküsü geç kalındığında geri dönüşü olmayacak şekilde sarsılabilir.

Peki bir bebeğin işitme kaybı olduğu nasıl anlaşılabilir?

Öncelikle ülkemizde yeni doğan her bebeğe doğumdan 48 saat sonra işitme testi yapılmaktadır. Fakat bazı hastalıklar ya da travmalar, işitme testlerini başarıyla geçmiş bebeklerin ebeveynlerinde, çok özel durumlarda işitme kaybı oluşabileceğini akla getirmemektedir! Oysa işitme kaybı veya sorunu olan bebekler çok güçlü işaretler vermektedir. İşitme tarama testi Odyomed İşitme ve Konuşma Merkezi’nde de yapılmaktadır. Detaylı bilgiyi şu linke tıklayarak öğrenebilirisiniz https://odyomed.com/hizmetlerimiz/yenidogan-isitme-tarama/

  • Şiddetli sesler ve gürültülerde irkilirler hatta sıçrayabilirler!

Yeni doğan bebeklerin ani ve şiddetli seslere verdikleri tepki çoğunlukla irkilme ve sıçramadır. Bebeklerin bu sesin geldiği yöne de bakabilir.

  • Agulamalara ve Gülmelere Dikkat!

İşitme sorunu olmayan bebekler özellikle 5 ve 6. Aylarda, ebeveynlerinin konuşmalarına, çıkarttıkları seslere, tatlı oyunlarına kıkırdayıp gülerek, agulayarak tepki verir.

  • Bazı kelimelerin anlamlarını kavrama ve anlama! 

Bebekler için 11. Ve 12. Aylar artık dönüm noktasıdır. Onun yaşamında karşılığı olan mama, oyun, anne, baba veya sıkça duyduğu bazı isimlere tepki vermeye başlar. Bu dönen; anne, baba, dede gibi kelimelerin, çocuğun ağzından yükselmeye başladığı bir evredir!

  • Ona doğru konuşurken tepki vermiyor ya da anlamıyor gibi görünüyorsa!

Bebeğiniz veya çocuğunuz onunla konuşurken tepki göstermiyor, anlamıyorsa bu işitme sorununa yönelik bir belirti olarak algılanmalıdır.

  • Çevreden gelen sesleri arama eğiliminde değilse!

Bir bebek veya çocuk için merak duygusu en önemli işitme belirtilerinden biridir. Çevresinde ani bir ses yükseldiğinde veya bir müzik açıldığında ya da yere düşen bir eşya gürültü çıkardığında; bebek ve çocuklar o sesi bulabilmek için etrafa bakınırlar. Sesin geldiği yöne doğru başlarını çeviriler.

Şayet bebeğiniz, okul öncesi küçük çocuğunuz bu belirtileri veriyorsa, mutlaka bir uzman görüşüne müracaat edin. İşitme kaybı olan çocukların nasıl tepkiler verdiklerini daha iyi anlayabilmek için linkteki dokümantasyon filmini de izleyebilirisiniz. https://www.youtube.com/watch?v=f3Qg7zgYyGA&t=94s

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?