Konuşma Sesi Bozuklukları

  • Tarih: 15 Ocak 2023

Kısaca KSB olarak tanımlanan Konuşma Sesi Bozuklukları, bir bireyin sosyalleşmesinde, çevresiyle iletişim kurabilmesinde en önemli becerisi olan konuşma seslerinin üretilmesinde yaşanan sorunları ifade etmektedir. Bu durum çocuklar da çok daha önemlidir. Öğrenme süreçleri devam eden, dil gelişimi tamamlanmamış çocuklar için Konuşma Sesi Bozuklukları, erken fark edilerek mutlaka rehabilite edilmelidir.

Peki Neden Bu Kadar Önemli?

  • Konuşma Sesi Bozukluğu, iletişimde engelleyici bir unsur olabileceği için sosyalleşmeyi, okul hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sorun nedeniyle uzaklaşma hissi yaşayan çocuklar, kendilerini izole etmek isteyebilir
  • Konuşma Sesi Bozukluğu, sağlıklı bir iletişim kurabilmenin temel şartı olan; anlaşılabilir konuşma akışını bozan, bazı kelimelerin telaffuzu veya boğumlanmasında, seslerin çıkarılmasında güçlüklere neden olur.
  • Konuşma Sesi Bozukluğu; yarık damak, işitme kaybı veya serebral palsi gibi nörolojik bir soruna da dayanabilir.

Konuşma Sesi Bozuklukları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Konuşma Sesi Bozuklukları Terapi Uygulamaları Bursa’da Odyomed İşitme ve Konuşma Merkezi’nde Yapılıyor

Odyomed Konuşma Sesi Bozuklukları Rehabilitasyon Programı

Bursa’da dil ve konuşma bozukluklarıyla ilgili terapi programlarında; hem uzman kadrosu, hem bilimsel yaklaşımı hem de sistem anlayışıyla öncü bir rol üstelenen Odyomed İşitme ve Konuşma Merkezi, Konuşma Sesi Bozuklukları’nın rehabilitasyonu için çözüm merkezli yöntem ve programlar uygulamaktadır. Sorunun erken fark edilmesi, sürecin başarıyla ve hızla aşılmasında büyük önem taşır.

Konuşma Sesi Bozukluğunu Biraz Daha Anlaşılabilir Kılalım!

Çocukların dil gelişimde tüm konuşma seslerinin doğru olarak çıkarılabilmesi, yaş hatta ay evrelerine göre kademelerle, sürekli gelişim içinde ilerler. Fonolojik olarak 5-6 yaşındaki bir çocuk, yetişkinlerin konuşmasına benzer nitelikte tüm sesleri doğru çıkartabilir. Konuşma Sesi Bozukluğu olan bazı çocuklar yaşına ve gelişimine tam aksi yönde; anlaşılabilir şekilde konuşamazlar. Bu durum vurgu ve tonlamaları da etkiler. Örneğin “Süpürge” yerine “Püsürge”,  “Karpuz” yerine “Tarpuz” gibi aslında o kelimede çıkartılması gereken ses yerine, çocuğun çıkartabildiği sesle değişim gözlenir. Bazı seslerin hatalı veya eksik çıkması da konuşmayı anlaşılmaz hele dönüştürür. Konuşma seslerini oluşturmada zorluklar yaşayan çocukların akademik yaşamları ve gelişim süreçleri de olumsuz biçimde etkilenir. 

Odyomed Dil ve Konuşma Merkezi Bursa’da, alanlarında eğitimli ve uzman dil konuşma terapistlerimiz ile önce kapsamlı bir değerlendirme yapıyoruz. Bu durumu oluşturucu altta yatan bir neden olup olmadığını detaylı ve çok yönlü irdeliyoruz. Ardından uzman terapistlerimizle çocuğumuzun sorununa özel program ve terapi seansları oluşturuyoruz.

Merkezimizde yapılan terapileri, evde sürdürülecek egzersiz ödevleriyle destekliyoruz. Bu programda ebeveynlerin de önemli sorumlulukları var. Amaç doğru sesleri çıkartarak sosyal yaşamı, iletişimi eksiksiz kılmak.

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?