BLOG

İşitme ve konuşma bozukluğu olan çocuklarda işitsel sözel yaklaşım

İşitsel sözel yaklaşım, işitme kayıplı çocukların dil ve konuşma becerilerini geliştirmek için işitme duyusunu temel alan bir iletişim yöntemidir. Bu yöntemle, çocukların işitsel farkındalıkları artırılarak sesleri algılaması, ayırt etmesi ve anlamlandırması sağlanır. Süreç, dil gelişiminde kelime ve cümle yapılarını öğrenme, soruları anlama ve dilin zenginleştirilmesine kadar ilerler. Çocuğun yaşına uygun terapilerle sosyal hayata sözel iletişim yoluyla katılımı hedeflenir.

  • Tarih: 12 Kasım 2024
Siz Çocuğunuzu Duyuyorsunuz, Ama O Sizi Nasıl Duyuyor?
  • Tarih: 8 Kasım 2024

Siz çocuğunuzun sesini duyuyorsunuz, peki ya o sizi nasıl duyuyor? İşitme sağlığı, dil ve sosyal gelişim için kritik öneme sahiptir. Erken teşhisle büyük fark yaratabilirsiniz!

Doğuştan gelen işitme kaybı nedir? Neden gelişir? Hangi belirtileri verir?
  • Tarih: 18 Nisan 2023

Kalıtsal ve doğuştan işitme kayıpları önemlidir. Ailesel evliliklerde daha sık görülen bu durumlar, genetik geçişle ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra, doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar, enfeksiyonlar, ilaç kullanımı ve anne sağlığı gibi faktörler de işitme kaybına yol açabilir. Bu bebekler doğum sonrası işitme tarama testlerinde sorun yaşayabilirler. Erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Çocuğunuzda işitme kaybı sonradan geliştiyse, bu durumu nasıl fark edebilirisiniz?
  • Tarih: 1 Nisan 2023

İşitme kayıpları ve sorunları başta konuşma bozuklukları olmak üzere, birbiriyle ilintili çok sayıda komplike ve yıkıcı sonuçlara yol açabilir.İşte bu nedenle ebeveynlerin çocuklarında sonradan gelişebilen işitme kayıplarını ivedilikle fark etmesi fazlasıyla değerlidir.

Çocuğunuzun İşitme Kaybını Anlayabilir misiniz?
  • Tarih: 18 Mart 2023

Öncelikle ülkemizde yeni doğan her bebeğe doğumdan 48 saat sonra işitme testi yapılmaktadır. Fakat bazı hastalıklar ya da travmalar, işitme testlerini başarıyla geçmiş bebeklerin ebeveynlerinde, çok özel durumlarda işitme kaybı oluşabileceğini akla getirmemektedir! Oysa işitme kaybı veya sorunu olan bebekler çok güçlü işaretler vermektedir.

Çocuklarda Gizli Kalan İşitme Kayıpları
  • Tarih: 2 Mart 2023

Yenidoğan tarama programları dahilinde ülkemizde de, dünyaya gelen her bebeğe yeni doğan işitme tarama testi yapılarak, doğumsal işitme kaybı olan bebekler, erken teşhisle tanılanmaktadır. Ancak bazı özel durumlarda çocuklarda işitme kaybı gizli kalabilmektedir.

İşitme Testinden Geçmiş, Konuşmayı Öğrenmiş Bir Çocukta İşitme Kayıpları Hangi Durumlarda Oluşabilir?
  • Tarih: 15 Şubat 2023

Tıpkı akranları gibi olağan seyrinde yaşam yolculuğuna devam eden çocukların ebeveynleri için bazı özel durumlar “işitme kaybı oluşma ihtimali” yönünden sorgulanmayı gerektirebilir!

İşitme kayıplı çocuklar için, kritik çağ 2-3 yaş
  • Tarih: 1 Mart 2023

İşitme kaybı olan bebekler bütün bebeklerle aynı tepkileri verirler, onlar gibi güler onlar gibi ağlarlar. Bu da erken dönemde onların işitme sorunlarının gözden kaçmasına sebep olur.

İşitme Kaybı Rehabilitasyonu
  • Tarih: 20 Şubat 2023

İşitme kaybına bağlı olarak gelişen dil ve konuşma problemleri Bursa’da, Odyomed’in deneyimli, odyolojinin farklı alanlarında uzmanlaşmış kadrosunca, zaman zaman doktorların da desteği ve konsültasyonlarıyla tedaviye yönelik rehabilite edilmektedir.

Down Sendromlu Çocukların İşitme Kaybı Rehabilitasyonu
  • Tarih: 12 Şubat 2023

Trizomi 21, ya da yaygın ve çok bilinen adıyla Down Sendromu, binde 1 görülebilen, doğumsal bir anomali. +1 fark bu çocukları, çok daha özenle korumayı, rehabilite etmeyi zorunlu kılıyor.

Çocuğumun İşitme Kaybı ve Ona Bağlı Oluşan Konuşma Bozukluğu Kesin Olarak Tedavi Edilebilecek mi?
  • Tarih: 1 Şubat 2023

Yukarıda yer alan bu soru, işitme problemi olan bebek ya da çocukların ebeveynlerinin, sıkça yönelttikleri suallerden biri. Fakat bu soruyu şöyle düzenlemek gerekiyor; “Tıpta kesin hiçbir şey yoktur. Kesin kelimesi bilimde pek de kullanılmaz!” Bu nedenle soruyu; “Bebeklik çağı işitme kayıplarının tedavisine hangi bakış açısıyla yaklaşmalıyız” yönünde tartışmak çok daha doğrudur!

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?